Dünya’da Kaç Çeşit Canlı Vardır?

Biliyor musunuz? Dünya’da Kaç Çeşit Canlı Vardır?

Yüzlerce mi, binlerce mi? Cevap seni şaşırtacak: Milyonlarca.

Canlılara okyanuslarda, ormanlarda, çöllerde, hemen her yerde rastlanır. Bilim insanları Dünya üzerinde, 10 milyon canlı çeşidinin yaşamakta olduğunu düşünüyor. Ancak bugün yalnızca 1,5 milyon canlı çeşidini tanıyoruz. Bu canlıların her biri, taşıdığı özelliklerle diğerlerinden farklıdır.

Büyük bir kütüphanede binlerce kitabın var olduğunu düşünün. Kitaplar, raflara gelişigüzel dizilseydi aradığınız kitabı bulmak çok uzun zaman alırdı. Kitaplar; roman, hikâye, ders kitabı, şiir kitabı, ansiklopediler diye sınıflandırılarak raflara dizildiğinde aradığınız kitabı bulmak hiç de zor olmaz. Bilim insanları, Dünya’daki çok sayıda canlı çeşidini tek tek incelemenin imkânsız olduğunu biliyorlardı. Bu nedenle kolaylık açısından canlıları sınıflandırarak incelemeyi düşündüler.

Canlı varlıkların sadece bitki ya da hayvanlardan mı oluştuğunu düşünürsünüz? Bu iki grup içinde tüm canlılara yer bulabilir misiniz? Böcekler, kurbağalar, gözle göremediğiniz bazı canlılar ve ekmeğin üzerindeki küfleri oluşturanlar hakkında ne düşünürsünüz? Bu canlıları farklı gruplarda incelemek gerekmez mi?

Geçmişte bilim insanları, gözlemlerine dayanarak canlıları sadece bitki ya da hayvan olarak gruplandırdılar. Canlılarla ilgili yapılan bilimsel çalışmalar sonucu zamanla canlıların benzer özelliklerine göre farklı gruplar oluşturdular. Bu gruplandırmayı yaparken canlıların yaşam alanı, hareket, beslenme, üreme gibi özelliklerinin benzerlik ve farklılıklarından yararlandılar.

Şimdi bu canlı gruplarını daha yakından tanıyalım.

1.1. Mikroskobik Canlılar:

Dünya üzerinde yaşayan milyonlarca canlı vardır. Biz bu canlıların sadece belirli bir kısmını görebiliyoruz. Çevrenizdeki bazı canlıların gözle görülemediğini öğrenmiştiniz. Bu küçük boyutlu canlılar; insan vücudu, hayvanlar, hava, toprak, su gibi her yerde olabilir. Gözle göremediğiniz bu canlılar mikroskop adı verilen bir araçla görülebilir.

1.2. Mantarlar:

Mantarlar bitki değildir. Çünkü çiçekli bitkiler gibi yaprakları ve çiçekleri yoktur. Mantarlar ılık, karanlık, nemli ve besin bakımından zengin ortamlarda yaşar.

1.3. Bitkiler
Bitkiler her yerde yetişebilir. Bazıları bataklıklarda, göllerde; bazıları çöllerde ya da ormanlarda; bazıları ise kar altında yetişir. Onları okulunuzun bahçe duvarlarında hatta bahçenizdeki asfalt ya da beton çatlaklarında bile görebilirsiniz.

1.4. Hayvanlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir